1. Bibliometrics: is the generic term for data on publications. Originally, it was limited to collecting data on numbers of scientific articles and other publications, classified by author and/or by institution, field of science, country, etc., in order to construct simple “productivity” indicators for academic research. Subsequently, more sophisticated and multidimensional techniques based on citations in articles (and more recently also in patents) were developed. The resulting citation indexes and co-citation analyses are used both to obtain more sensitive measures of research quality and to trace the development of fields of science and of networks. (Frascati Manual, Proposed Standard Practice for Surveys on Research and Experimental Development 2002, pp. 203-204)

Bibliometría: es una parte de la Cienciometría que aplica métodos matemáticos y estadísticos a toda la literatura de carácter científico y a los autores que la producen, con el objetivo de estudiar y analizar la actividad científica. Para ello se ayuda de leyes bibliométricas, basadas en el comportamiento estadístico regular que a lo largo del tiempo han mostrado los diferentes elementos que forman parte de la ciencia. (Tomás-Górriz, 2018, p. 148)

2. Biosecurity: refers to the research, procedures, and policies that cover the exclusion, eradication, or effective management of the risks posed by the introduction of alien plant pests, animal pests and diseases, animal diseases capable of transmission to humans (zoonoses), the release of genetically modified organisms and their products, and the management of invasive alien species and genotypes. (Hulme, 2020, p. 539) Biosecurity is a multidisciplinary field that draws on a wide range of subjects including epidemiology, pathobiology, economics, social behaviour, and invasion science.(Hulme, 2020, p. 544)

Bioseguridad: Conjunto de  medidas preventivas destinadas al mantenimiento y el control de factores de riesgo laborales procedidos de agentes biológico, físicos o químicos, para lograr la prevención de los impactos nocivos; con la seguridad que el desarrollo o producto final de dichos procedimientos no atenten contra la salud y la seguridad de los trabajadores de la salud, pacientes,visitantes y medio ambiente.(Díaz Ronquillo, 2019, pp. 155-156)

3. Biotechnology:  A systematic overview of the developments in biotechnology introduced three main stages as Ancient Biotechnology, Classical Biotechnology, and Modern Biotechnology (from ~1950 till now).  The overall focus of biotechnology research is shifting towards applications-and most prominently, nanotechnology related researches in biotechnology. (Mozafari, Tariverdian, & Beynaghi, 2020, pp. 79-80) 

Biotecnología: puede definirse, en un sentido amplio, como la utilización de organismos, sistemas y procedimientos biológicos con el objeto de realizar actividades industriales, de producción de alimentos, medicamentos, productos químicos y de servicio útiles al hombre. (Cardozo, Mendoza, Calafat, Quiriban, & Adema, 2021, p. 91)

4. Business model includes all core business processes such as the production, logistical, marketing and cooperative arrangements in use as well as the main products that a firm sells, currently or in the future, to achieve its strategic goals and objectives. A firm can use a single business model or several business models at the same time, for instance for different product lines or markets.(OECD/Eurostat, 2018, p. 76). 

Modelo de negocios se define como: una herramienta que describe los pilares fundamentales del negocio y la relación y coordinación entre estos, a partir de los cuales una organización crea y proporciona valor a los clientes, satisfaciendo sus necesidades, de manera rentable. El modelo de negocio puede ser para transformar una idea en un negocio o para replantear los pilares del modelo actual (Toniut, 2020, p. 147).

5. Business innovation is a new or improved product or business process (or combination thereof) that differs significantly from the firm's previous products or business processes and that has been introduced on the market or brought into use by the firm. (OECD/Eurostat, 2018, p. 68)

Innovación empresarial: es el proceso a través del cual una empresa mejora o crea nuevos productos, procesos, formas de comercializar y de realizar cambios organizativos, para adaptarse al entorno, respetando al medio ambiente, a la sociedad, y sobre todo, para generar ventajas competitivas sostenibles en el tiempo que le permitan asegurar su supervivencia”(Seclén, 2014, p. 152)

Bibliographic References

1. Cardozo, M. P., Mendoza, M. E., Calafat, M. J., Quiriban, A. E., & Adema, S. (2021). Biotecnología aplicada al sector agropecuario. Una experiencia de articulación nivel medio-universitario. Virtualidad, Educación y Ciencia, 12(23), 89-104.

2. Díaz Ronquillo, M. A. M. O., Ernesto Ricardo; Macías Lozano, Héctor Gonzalo & Ortega Pow, Gipsy Paola. (2019). Una mirada acerca de la Bioseguridad y Ergonomía en el servicio de odontología Revista Científica Mundo de la Investigación y el Conocimiento, 3(1), 151-174. doi:10.26820/recimundo/3.(1).enero.2019.151-174

3. Frascati Manual, Proposed Standard Practice for Surveys on Research and Experimental Development (2002). Paris, France: OECD, Head of Publications Service.

4. Hulme, P. E. (2020). One Biosecurity: a unified concept to integrate human, animal, plant, and environmental health. Emerging Topics in Life Sciences, 4(5), 539-549.

5. Mozafari, M., Tariverdian, T., & Beynaghi, A. (2020). Trends in Biotechnology at the Turn of the Millennium. Recent patents on biotechnology, 14(1), 78-82.

6. Tomás-Górriz, V. T.-C., Vicente. (2018). La Bibliometría en la evaluación de la actividad científica. Hosp Domic, 2(4), 145-163. doi:http://doi.org/10.22585/hospdomic.v2i4.51